It is currently Wed Oct 26, 2016 4:07 am

 All times are UTC

 Page 1 of 1 [ 4 posts ]
 Print view Previous topic | Next topic
Author Message
 Post subject: Help req to solve maths (ratios) problemPosted: Fri Feb 03, 2012 6:43 pm

Joined: Thu Dec 22, 2011 7:29 pm
Posts: 14
Hi, could someone help with the following pls:

At the start of the month a shop had 20-inches and 40-inches television sets in the ratio 4:5. By the end of the month, 200 20-inches and 500 40-inches were sold and the ratio of 20-inches to 40-inches tv sets became 1:1. How many tv sets of each type were there at the start of the month?

I worked out 1200 and 1500 because the difference is 300 and 300 is also the difference between number of tv of each sets solds so I did 300x4 and 300x5 but Im not sure it is correct and I can't really explain my reasoning.

Suggestions very welcome, many thanks

Top

 Post subject: Re: Help req to solve maths (ratios) problemPosted: Fri Feb 03, 2012 6:48 pm

Joined: Mon Feb 12, 2007 1:21 pm
Posts: 11715
The 300 extra 40" TVs must be one ninth of the original total (4+ 5 =9)

So 9 x 300 = 2700 TVs originally made up as you said above.

Top

 Post subject: Re: Help req to solve maths (ratios) problemPosted: Fri Feb 03, 2012 6:57 pm

Joined: Sat Sep 17, 2011 8:09 pm
Posts: 93
Location: Herts
Another way of looking at it:

Your reasoning is right - it might help to try and phrase it slightly differently.

The original ratio is 4:5 (20 inches to 40 inches). So for every 4 20" TVs, they have 5 40" TVs.
So whatever the total number of 20" TVs they have, they have 1/4 more 40" TVs.

Now, after selling 200 20" TVs and 500 40" TVs i.e. 300 more 40" TVs, they have the same amount of each.

SO, they must have originally had 300 more 40" TVs, which we also know is the same as 1/4 of the total number of 20" TVs.

Therefore, the original number of 20" TVs was 4x300=1200 and 40" TVs was 1200+300=1500.

Top

 Post subject: Re: Help req to solve maths (ratios) problemPosted: Sat Feb 04, 2012 2:48 pm

Joined: Thu Dec 22, 2011 7:29 pm
Posts: 14
Thanks Guest55 and Maddad, it s very helpful as I was struggling to explain it to ds.

Top

 Display posts from previous: All posts1 day7 days2 weeks1 month3 months6 months1 year Sort by AuthorPost timeSubject AscendingDescending
 Page 1 of 1 [ 4 posts ]

 All times are UTC

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests

 You cannot post new topics in this forumYou cannot reply to topics in this forumYou cannot edit your posts in this forumYou cannot delete your posts in this forumYou cannot post attachments in this forum

Search for:
 Jump to:  Select a forum ------------------ FORUM RULES    Forum Rules and FAQs 11 PLUS SUBJECTS    VERBAL REASONING    MATHS    ENGLISH    NON-VERBAL REASONING    CEM 11 Plus GENERAL    GENERAL 11 PLUS TOPICS    11 PLUS APPEALS    11 PLUS TUTORS    INDEPENDENT SCHOOLS    11 PLUS CDs/SOFTWARE    11 PLUS TIPS    PRIMARY    SEN and the 11 PLUS    EVERYTHING ELSE .... 11 PLUS REGIONS    Berkshire    Bexley and Bromley    Birmingham, Walsall, Wolverhampton and Wrekin    Buckinghamshire    Devon    Dorset    Essex    Essex - Redbridge    Gloucestershire    Hertfordshire (South West)    Hertfordshire (Other and North London)    Kent    Lancashire & Cumbria    Lincolnshire    Medway    Northern Ireland    Surrey (Sutton, Kingston and Wandsworth)    Trafford    Warwickshire    Wiltshire    Wirral    Yorkshire BEYOND 11 PLUS    Beyond 11 Plus - General    GCSEs    6th Form    University