It is currently Sun Dec 11, 2016 11:57 am

 All times are UTC

 Page 1 of 2 [ 11 posts ] Go to page 1, 2  Next
 Print view Previous topic | Next topic
Author Message
 Post subject: percentagesPosted: Thu Jun 26, 2008 1:43 pm

Joined: Thu Jun 05, 2008 9:20 am
Posts: 13
What is the easiest way to work this one out:

Mrs Jones earns Â£21,000 and gets a 7.5% pay rise. What is her new salary?
(from Bond 10-11+)

Any help would be appreciated.

Top

 Post subject: Posted: Thu Jun 26, 2008 1:57 pm
If using a calculator it would be 21000 x 1.075 = 22575

and if not 75/1000 x 21000 = 1575 and then add it on to 21000

Top

 Post subject: Posted: Thu Jun 26, 2008 2:18 pm

Joined: Tue Dec 13, 2005 12:49 pm
Posts: 1647
Location: berkshire
In my head I would say 1% is 210

210 x 7 = 1470

add on 1/2 of 210 - 105

therefore 1575 is 7.5%

add on to salary giving 22575

Top

 Post subject: Posted: Thu Jun 26, 2008 3:25 pm

Joined: Thu Jan 10, 2008 9:53 am
Posts: 66
Location: kent
i'd say

10% =2100

therefore 5 % = 1050

therefore 2.5 % =525

7.5% = 525 + 1050 =1575

I guess which method you chose depend on what calculation your more comfortable with.

Top

 Post subject: Posted: Mon Jun 30, 2008 9:52 am

Joined: Thu Jun 05, 2008 9:20 am
Posts: 13
Thanks everyone.

I was trying to do it as a sum: times by 7.5, divide by 100 and add to salary but the figures get a bit messy for a ten year old.
She likes to do things in hear head using mental maths so I think she would prefer to do it this way. I guess this is really what they are looking for with this type of question anyway.

Top

 Post subject: Re: percentagesPosted: Mon Jun 30, 2008 12:20 pm

Joined: Fri Jul 06, 2007 8:31 pm
Posts: 1192
Here we go again wrote:
What is the easiest way to work this one out:

Mrs Jones earns Â£21,000 and gets a 7.5% pay rise. What is her new salary?
(from Bond 10-11+)
Any help would be appreciated.

I would urge Mrs Jones to show some wage constraints as this will only fuel inflation (and make me jealous)

10% of 21k is 2100

7.5% is 3/4 of 10%

2100/2=1050 1050/2=525

525 * 2 = 1050 + 525 = 1575

22575

Regards
SVE

_________________
Animis opibusque parati

Top

 Post subject: Posted: Tue Jul 01, 2008 11:02 am

Joined: Thu Jun 05, 2008 9:20 am
Posts: 13
LOL Yes, 5% would be easier to compute and more like the real world. Maybe the question should be 'MP earns Â£200,000 a year and gets a 15% pay rise plus Â£15,000 bonus. What is his new salary?

Top

 Post subject: Posted: Tue Jul 01, 2008 1:39 pm

Joined: Fri Jun 27, 2008 1:22 pm
Posts: 2
kentish maid wrote:
i'd say

10% =2100

therefore 5 % = 1050 [ halve the 10% -i.e. divide by 2]

therefore 2.5 % =525 [ halve the 5% - divide by 2]

7.5% = 525 + 1050 =1575 [ 7.5% = 5% + 2.5%]

I guess which method you chose depend on what calculation your more comfortable with.

I agree. This method tends to be easier. I have added brief explanations.

Top

 Post subject: Posted: Tue Jul 01, 2008 1:49 pm
I agree that some of these methods may be easier than other methods, but what if the figure was 18.76% for example? You couldn't then use these methods as easily so is it not better to have one method for all percentages, and I don't necessarily mean my method?!

Top

 Post subject: Posted: Tue Jul 01, 2008 4:17 pm

Joined: Fri Jun 27, 2008 1:22 pm
Posts: 2
T.i.p.s.y wrote:
I agree that some of these methods may be easier than other methods, but what if the figure was 18.76% for example? You couldn't then use these methods as easily so is it not better to have one method for all percentages, and I don't necessarily mean my method?!

Correct. However, most of the questions in 11+ and common entrance are phrased in such a way as to not require a calculator. So you are more likely to find whole percentages or half or 3/4 rather than xx.76. Remember also the kids have between 60 and 90 seconds to do the questions.

Top

 Display posts from previous: All posts1 day7 days2 weeks1 month3 months6 months1 year Sort by AuthorPost timeSubject AscendingDescending
 Page 1 of 2 [ 11 posts ] Go to page 1, 2  Next

 All times are UTC

#### Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

 You cannot post new topics in this forumYou cannot reply to topics in this forumYou cannot edit your posts in this forumYou cannot delete your posts in this forumYou cannot post attachments in this forum

Search for:
 Jump to:  Select a forum ------------------ FORUM RULES    Forum Rules and FAQs 11 PLUS SUBJECTS    VERBAL REASONING    MATHS    ENGLISH    NON-VERBAL REASONING    CEM 11 Plus GENERAL    GENERAL 11 PLUS TOPICS    11 PLUS APPEALS    11 PLUS TUTORS    INDEPENDENT SCHOOLS    11 PLUS CDs/SOFTWARE    11 PLUS TIPS    PRIMARY    SEN and the 11 PLUS    EVERYTHING ELSE .... 11 PLUS REGIONS    Berkshire    Bexley and Bromley    Birmingham, Walsall, Wolverhampton and Wrekin    Buckinghamshire    Devon    Dorset    Essex    Essex - Redbridge    Gloucestershire    Hertfordshire (South West)    Hertfordshire (Other and North London)    Kent    Lancashire & Cumbria    Lincolnshire    Medway    Northern Ireland    Surrey (Sutton, Kingston and Wandsworth)    Trafford    Warwickshire    Wiltshire    Wirral    Yorkshire BEYOND 11 PLUS    Beyond 11 Plus - General    GCSEs    6th Form    University