It is currently Mon Jan 22, 2018 2:53 am

 All times are UTC

 Page 1 of 1 [ 7 posts ]
 Print view Previous topic | Next topic
Author Message
 Post subject: RE : NFER Maths Paper A Q 50Posted: Sun Sep 13, 2009 11:12 pm

Joined: Sun Sep 13, 2009 10:58 pm
Posts: 15
Would anyone be able to suggest a QUICK WAY to work out Q50 in PAPERA, about milkman and tha bakerman !

Top

 Post subject: Posted: Sun Sep 13, 2009 11:47 pm

Joined: Sun Sep 06, 2009 8:17 pm
Posts: 74
Location: Gloster-born'n'bred !
How about two drawing two sets of parallel lines with a 30 cm ruler with lines every cm making 28 boxes and allocate one set to the milkman and the other to the baker . Put a cross in each box/day that each of them visits .

Any good ?

Top

 Post subject: Posted: Mon Sep 14, 2009 7:06 am

Joined: Tue Jan 01, 2008 1:05 pm
Posts: 515
Find the lowest common multiple. This gives the period between meetings.

Top

 Post subject: RE : MATHS PAPER A Q 50Posted: Mon Sep 14, 2009 8:41 am

Joined: Sun Sep 13, 2009 10:58 pm
Posts: 15
The parallel lines method is fine, but under exam conditions it may take too long !!

Therefore I was wondering if anybody has another QUICK method.
The other method I tried out was
dividing 28/2 = 14 (Milkman)
dividing 28/3 = 9 (bakerman)
then 14-9= 5. As they have met in twice in the first week
threrefore 5-2 =3 (Answer they have given !)
Is this the best method ?

Top

 Post subject: Further explanation needed on this pleasePosted: Sat Oct 17, 2009 1:15 pm

Joined: Thu Sep 03, 2009 10:46 am
Posts: 9
Why is it not this ?
There 4 lots of 7 in 28
If in the first 7 days they meet twice so therefore they would meet for a total of 8 times : 4 * 2
So 8 - 2 = 6 ?
Taking away 2 as they have already meet twice
I now Im confused so just need further explanation

Top

 Post subject: Posted: Sat Oct 17, 2009 1:51 pm

Joined: Thu Jan 03, 2008 8:26 am
Posts: 1330
Location: Watford, Herts
Top

 Post subject: Posted: Sat Oct 17, 2009 2:18 pm

Joined: Fri Nov 17, 2006 8:54 pm
Posts: 1776
Location: caversham
Well done WP, I recalled your diagram but searched and could not find it.

I think at this age 10/11 years diagrams are the key, I also think kids should spot a time consuming question, guess, move on and come back at the end of the test to try and work it out.

For many kids time is the most valuable commodity on test day and they need to know how to use it wisely. Get as many marks as possible in the time allowed, do not become fixated with getting every answer right, 99% is fine.

steve

Top

 Display posts from previous: All posts1 day7 days2 weeks1 month3 months6 months1 year Sort by AuthorPost timeSubject AscendingDescending
 Page 1 of 1 [ 7 posts ]

 All times are UTC

#### Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

 You cannot post new topics in this forumYou cannot reply to topics in this forumYou cannot edit your posts in this forumYou cannot delete your posts in this forumYou cannot post attachments in this forum

Search for:
 Jump to:  Select a forum ------------------ FORUM RULES    Forum Rules and FAQs 11 PLUS SUBJECTS    VERBAL REASONING    MATHS    ENGLISH    NON-VERBAL REASONING    CEM 11 Plus GENERAL    GENERAL 11 PLUS TOPICS    11 PLUS APPEALS    11 PLUS TUTORS    INDEPENDENT SCHOOLS    11 PLUS CDs/SOFTWARE    11 PLUS TIPS    PRIMARY    SEN and the 11 PLUS    EVERYTHING ELSE .... 11 PLUS REGIONS    Berkshire    Bexley and Bromley    Birmingham, Walsall, Wolverhampton and Wrekin    Buckinghamshire    Devon    Dorset    Essex    Essex - Redbridge    Gloucestershire    Hertfordshire (South West)    Hertfordshire (Other and North London)    Kent    Lancashire & Cumbria    Lincolnshire    Medway    Northern Ireland    Surrey (Sutton, Kingston and Wandsworth)    Trafford    Warwickshire    Wiltshire    Wirral    Yorkshire BEYOND 11 PLUS    Beyond 11 Plus - General    GCSEs    6th Form    University