It is currently Fri Jan 19, 2018 3:50 pm

 All times are UTC

 Page 1 of 2 [ 14 posts ] Go to page 1, 2  Next
 Print view Previous topic | Next topic
Author Message
 Post subject: Help with Bancroft past paper questionPosted: Tue Dec 17, 2013 4:39 pm

Joined: Sun Dec 09, 2012 1:25 pm
Posts: 24

On Planet Cash, money is measured in Tinkes and Clinks.
2 5
2 4
1 3
1 3
_____________
8 3

a)- How many Tinkles make one Clink?
b)- Work out the answer to this subtration.

4 3
2 5
_________________

c)- Work out the answer to this division.

4 | 7 2

Thanks

Top

 Post subject: Re: Help with Bancroft past paper questionPosted: Tue Dec 17, 2013 4:51 pm

Joined: Mon Feb 12, 2007 1:21 pm
Posts: 13994
I'll start you off.

Add up the tinkles - 15 - and the number in that column is 3 so .....

Top

 Post subject: Re: Help with Bancroft past paper questionPosted: Tue Dec 17, 2013 5:29 pm

Joined: Fri Oct 11, 2013 8:55 am
Posts: 500
To continue,

If you add up the numbers in the clinks column it comes to 6. But the total shown is 8. So that means 2 must have been carried over.

i.e. 15 tinkles = 2 clinks and 3 tinkles.

Top

 Post subject: Re: Help with Bancroft past paper questionPosted: Tue Dec 17, 2013 9:36 pm

Joined: Wed Jan 18, 2012 11:41 am
Posts: 6854
Location: Essex
Do you think the question-setter is showing his/her age? This one makes me all nostalgic for the 'pounds, shillings and pence' calculations of my formative years

Sorry...

_________________
Outside of a dog, a book is a man's best friend. Inside of a dog it's too dark to read.Groucho Marx

Top

 Post subject: Re: Help with Bancroft past paper questionPosted: Wed Dec 18, 2013 6:47 pm

Joined: Sat Dec 03, 2011 3:14 pm
Posts: 688
this question is based on Base numbers - you can work out the base they are working with which will give you the answer.

When adding time, we use base 60 i.e work in units of 60 rather than 100. So 130 seconds will be 2 minutes 10 seconds and not 1 minute 30 seconds.

For months, we work in base 12 - i.e in units of 12 so 26 months are 2 years 2 months.

Days work in units of 24 hours. Similarly 7 days in a week. If you can see how these add/subtract/multiply and divide, you can understand the logic behind base numbers

5 + 4 + 3 + 3 = 15 but you have 3 which means you have carried a number over.
2 + 2 + 1 + 1 = 6 but you have 8 which means 2 was carried over.

So Tinkles was 23 instead of 15 which means that you are working in base 6.
(6 + 6 + 3 = 15. Numbers in base 6 would read 1, 2, 3, 4, 5, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 20, 21, 23, 23. You are carrying over every time you pass units of 6)

Therefore 6 Tinkes = 1 Clink

43
25
You could covert the Clinks to Tinkles so 4 Clinks = 24 Tinkles + 3 = 27 Tinkles
2 Clinks = 12 Tinkles + 5 = 17 Tinkles
27 - 17 = 10 Tinkles
Convert it back to Clinks and Tinkles to give you the answer
1 Clink and 4 Tinkles or 14

Another method -
you can't do 3 - 5 so you borrow 1 Clink which makes your tinke 9 (6 + 3)
so 9 - 5 = 4
Clinks 3 - 2 = 1

So you get 14 again.

c) 7 Clinks and 2 Tinkles / 4

7 Clinks = 42 Tinkles + 2 = 44 Tinkles
44/4 = 11 Tinkles
So that gives you 1 Clink 5 Tinkles or 15

Another method -

72/4 =
7/4 = 1 (3 Clinks carried over)
(3 X 6 = 18 Tinkles) 18 + 2 = 20/4 = 5 Tinkles

So the answer is 15 as well

Hope it helps - this is a scholarship question so most children would find it difficult.

Top

 Post subject: Re: Help with Bancroft past paper questionPosted: Thu Dec 19, 2013 9:51 am

Joined: Sun Dec 09, 2012 1:25 pm
Posts: 24
Everyone thankyou so much for your guidance.

Top

 Post subject: Re: Help with Bancroft past paper questionPosted: Tue Jan 07, 2014 1:04 pm

Joined: Mon Mar 08, 2010 1:03 pm
Posts: 1413
Can anyone tell me: would a 'base' question be on a state grammar school paper?

_________________
Seize the day ... before it seizes you.

Top

 Post subject: Re: Help with Bancroft past paper questionPosted: Tue Jan 07, 2014 1:59 pm

Joined: Thu Apr 04, 2013 10:39 am
Posts: 845
Unless they'd seen something similar before, I would think that quite a few adults would be baffled by this question! Answering it needs a fairly cool head, particularly since the base for Tinkles and Clinks changes but the way the numbers are presented one would assume that the base remains constant across the columns.

I have seen this sort of question before at 11+ level. I think in Habs or Manchester Grammar past papers. I'll ask DS this evening if there was something similar in the QE exam.

nyr

Top

 Post subject: Re: Help with Bancroft past paper questionPosted: Tue Jan 07, 2014 2:49 pm

Joined: Fri Oct 11, 2013 8:55 am
Posts: 500
nyr wrote:
Unless they'd seen something similar before, I would think that quite a few adults would be baffled by this question! Answering it needs a fairly cool head, particularly since the base for Tinkles and Clinks changes but the way the numbers are presented one would assume that the base remains constant across the columns.

I have seen this sort of question before at 11+ level. I think in Habs or Manchester Grammar past papers. I'll ask DS this evening if there was something similar in the QE exam.

nyr

What do you mean when you say the base changes?

The way I see it, you work out it is base 6 from the first addition sum and then use this to work out the answers to the other two. The base is always 6 isn't it?

Top

 Post subject: Re: Help with Bancroft past paper questionPosted: Tue Jan 07, 2014 3:57 pm

Joined: Mon Mar 08, 2010 1:03 pm
Posts: 1413
nyr wrote:
Unless they'd seen something similar before, I would think that quite a few adults would be baffled by this question! Answering it needs a fairly cool head, particularly since the base for Tinkles and Clinks changes but the way the numbers are presented one would assume that the base remains constant across the columns.

I have seen this sort of question before at 11+ level. I think in Habs or Manchester Grammar past papers. I'll ask DS this evening if there was something similar in the QE exam.

nyr

I'd be interested to know about QE. Habs, and I think Manchester GS, are independent schools, and I'm really interested in finding out if state GS schools have this sort of question on their papers.

_________________
Seize the day ... before it seizes you.

Top

 Display posts from previous: All posts1 day7 days2 weeks1 month3 months6 months1 year Sort by AuthorPost timeSubject AscendingDescending
 Page 1 of 2 [ 14 posts ] Go to page 1, 2  Next

 All times are UTC

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

 You cannot post new topics in this forumYou cannot reply to topics in this forumYou cannot edit your posts in this forumYou cannot delete your posts in this forumYou cannot post attachments in this forum

Search for:
 Jump to:  Select a forum ------------------ FORUM RULES    Forum Rules and FAQs 11 PLUS SUBJECTS    VERBAL REASONING    MATHS    ENGLISH    NON-VERBAL REASONING    CEM 11 Plus GENERAL    GENERAL 11 PLUS TOPICS    11 PLUS APPEALS    11 PLUS TUTORS    INDEPENDENT SCHOOLS    11 PLUS CDs/SOFTWARE    11 PLUS TIPS    PRIMARY    SEN and the 11 PLUS    EVERYTHING ELSE .... 11 PLUS REGIONS    Berkshire    Bexley and Bromley    Birmingham, Walsall, Wolverhampton and Wrekin    Buckinghamshire    Devon    Dorset    Essex    Essex - Redbridge    Gloucestershire    Hertfordshire (South West)    Hertfordshire (Other and North London)    Kent    Lancashire & Cumbria    Lincolnshire    Medway    Northern Ireland    Surrey (Sutton, Kingston and Wandsworth)    Trafford    Warwickshire    Wiltshire    Wirral    Yorkshire BEYOND 11 PLUS    Beyond 11 Plus - General    GCSEs    6th Form    University